Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΡΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Αθήνα, 25.10.2013

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί η τελευταία (17.10.2013) ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΓΓΚΑ (σε www.osype.gr), η οποία ασχολείται με την ανακοίνωσή μας για την επιπλέον μοριοδότηση των επιθεωρητών εργασίας (βλ. εδώ). Η τουλάχιστον άκομψη αυτή ενέργεια χρήζει ορισμένων απαντήσεων. Φυσικά, παρακάμπτουμε τα φαιδρά σημεία της ανακοίνωσης περί “αυτόκλητων σωτήρων”, “blog-twitter, και άλλα τινά που είναι ανάξια λόγου και μαρτυρούν την έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων των συντακτών της.

  • Προκαλεί τουλάχιστον απορία η δήλωση των συντακτών της ανακοίνωσης ότι τη στιγμή που συνεδριάζει ένα θεσμικό όργανο δεν μπορούν κάποιοι συνάδελφοι «να μοιράζουν φυλλάδια». Παρά το γεγονός ότι η θέση μας για το συγκεκριμένο ζήτημα αναρτήθηκε μόνο στο ιστολόγιο της ΑΣΥ, θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμα κάθε παράταξης να ενημερώνει τους συναδέλφους και να δημοσιοποιεί τις θέσεις της, ανεξαρτήτως ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων. Εμείς θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε προς όλους τους συναδέλφους αλλά και εκτός Υπουργείου, χωρίς διάκριση φύλου, θρησκείας, πολιτικών αντιλήψεων και ...ένταξης σε Σύλλογο. Καμία προειδοποιητική ανακοίνωση δεν θα μας εμποδίσει σε αυτή την προσπάθεια.

  • Αναφέρεται ότι κάναμε λόγο για σιωπή και απάθεια των 2 Συλλόγων και της Ομοσπονδίας. Για την ακρίβεια, αναφερθήκαμε σε σιωπή και απάθεια του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και της Ομοσπονδίας. Και τη στιγμή της σύνταξης και δημοσίευσης της Ανακοίνωσης, αυτό ίσχυε απόλυτα. Όταν εμείς θέσαμε το θέμα στην συνεδρίαση της 3.10.2013, τα αντανακλαστικά της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας δεν ήταν τόσο άμεσα. Μάλιστα ειπώθηκε ότι “η απόφαση για μοριοδότηση είναι μια απόφαση της πολιτικής ηγεσίας την οποία δεν πρέπει να σχολιάσουμε”. Χρειάστηκε να περάσουν άλλες 12 ημέρες και συνολικά 3 εβδομάδες από τη δημοσίευση της απόφασης για να λάβει απόφαση κατά της μοριοδότησης η Ομοσπονδία και μάλιστα αφού τα μέλη του ΔΣ βρέθηκαν προ τετελεσμένων ενεργειών της Προέδρου, η οποία είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία ζητώντας τροποποίηση ή ανάκληση της απόφασης περί μοριοδότησης.

  • Σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπήρξε άραγε «σεβασμός των θεσμών»; Αρκούν οι συναντήσεις της Προέδρου με κάποια μέλη του ΔΣ του Συλλόγου της ΓΓΚΑ για να λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις;; Οι συνδικαλιστικοί θεσμοί δεν είναι άθροισμα προσώπων ούτε μονοπρόσωπα όργανα.
  • Πέραν «της συνδικαλιστικής σοβαρότητας», υπάρχει το συνδικαλιστικό ήθος που υπηρετείται όταν οι παρατάξεις είναι ξεκάθαρες απέναντι στα ζητήματα, ενημερώνουν τους συναδέλφους για τις θέσεις τους και ενίοτε αναδεικνύουν ζητήματα που άλλες παρατάξεις προτιμούν να περάσουν "σιωπηλά". Η ΑΣΥ από την πρώτη στιγμή εξέθεσε και υπερασπίζεται σταθερά τις αξίες και τις αρχές της. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων και η υπεράσπιση του δικαιώματος της εργασίας είναι αξίες που δεν χωρούν σε μικροπολιτικές συμπεριφορές.

Όσοι θέλουν να υπηρετήσουν την ενότητα με πράξεις, οφείλουν να στρέψουν τις όποιες δυνάμεις τους και την «οργή» τους προς τον κοινό αντίπαλο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η πολιτική ηγεσία με την ύπουλη τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Δεν παζαρεύουν, σε διαδρόμους και κλειστά γραφεία, με όσους δήθεν καταγγέλλουν. Αν αυτή είναι η συνδικαλιστική σοβαρότητα, για έλλειψη της οποίας μας εγκαλούν οι συντάκτες της Ανακοίνωσης, ευχαριστούμε δε θα πάρουμε...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
στο Υπουργειο Εργασιας, Κοινωνικης Ασφαλισης και Προνοιασ


Δεν υπάρχουν σχόλια: