Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

168 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ


Παρασκευή 12 Ιουνίου - Διεθνής Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας




Δείτε:

-      Η παιδική εργασία στην Ελλάδα, 
διαχρονική αποτύπωση μεγεθών

-       Ντοκιμαντέρ «Η σοδειά» [τρέιλερ1] [τρέιλερ2]
(η παιδική εργασία στις ΗΠΑ)

-      Ντοκιμαντέρ «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας»  [τρέιλερ],  [πλήρες ντοκιμαντέρ]
(η αληθινή ιστορία για το πώς παράγεται η σοκολάτα μας)

Παιδιά σε όλο τον κόσμο εμπλέκονται σε αμειβόμενες και μη αμειβόμενες μορφές εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) το 2012 168 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-17 ετών αναγκάσθηκαν να εργασθούν με τρόπους που παρεμπόδισαν την εκπαίδευσή τους, στέρησαν τη χαρά της παιδικής ηλικίας και παραβίασαν βάναυσα το δικαίωμά τους στην ομαλή σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα η παιδική εργασία διαχρονικά παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009. Για το έτος 2013 το ποσοστό των εργαζομένων παιδιών (15-18 ετών) στον αντίστοιχο συνολικό πληθυσμό των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό (1,4% ή 6.430 παιδιά), ενώ ποσοστό των οικονομικά μη ενεργών παιδιών είναι η πλειοψηφία (95,6%) του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.

«Κάθε είδος εργασίας που βάζει τη σωματική ή πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού σε κίνδυνο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημειώνει σχετικά ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF Ελλάδος κ. Ηλίας Λυμπέρης.

Πολλά από τα παιδιά που εμπλέκονται στην παιδική εργασία εκτίθενται σε επικίνδυνες
συνθήκες, βία και κακομεταχείριση που είναι πιθανόν να βλάψουν την υγεία, την ασφάλεια ή τις ηθικές αξίες των παιδιών. Ο αριθμός αυτών των παιδιών υπολογίζεται σε περισσότερο από το μισό όλων των εργαζομένων παιδιών ηλικίας 5-17 ετών το 2012 (85 εκατομμύρια).

Η συχνότητα των επικίνδυνων εργασιών αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών αντιπροσωπεύουν το 55% (47,5 εκατ.) του συνόλου που απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες, ενώ τα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών αντιπροσωπεύουν το 23% (19,3 εκατ.) και τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών αντιπροσωπεύουν το 22% του, (18,5 εκατ.).

Η φτώχεια και η ανάγκη ενός παιδιού να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα είναι οι κυριότερες αιτίες που τα παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται.

Συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές μπορούν επίσης να οδηγήσουν τα παιδιά στην παιδική εργασία, όταν χρειάζεται να εργασθούν για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ίσως η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την λύση του προβλήματος είναι να αποτρέπεται η παιδική εργασία στη ρίζα της και το πιο ισχυρό μέσον για να επιτευχθεί αυτό είναι η αύξηση της πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση.   

 
  Η μέχρι σήμερα πρόοδος  

  Ο αριθμός των εργαζομένων παιδιών ηλικίας 5-17 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώθηκε σημαντικά από 215 εκατομμύρια το 2008 (13,6%) σε 168 εκατομμύρια το 2012 (10,6%). Αυτό σημαίνει 47 εκατομμύρια παιδιά λιγότερα συγκριτικά με το 2008.

Επίσης και ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες ανά τον κόσμο μειώθηκε κατά 30 εκατομμύρια, από 115 εκατ. το 2008 σε 85 εκατ. το 2012.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, μητρόπολη του καπιταλισμού, περίπου 400.000 παιδιά συνεχίζουν να αφήνουν πίσω τα σπίτια, τα σχολεία και τους φίλους τους, για να μεταναστεύσουν στην άλλη άκρη της χώρας, πηγαίνοντας από φάρμα σε φάρμα και από συγκομιδή σε συγκομιδή.  Ανήλικα παιδιά τα οποία δουλεύουν απάνθρωπα ωράρια, εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης και τα χημικά των εντομοκτόνων. Χωρίς καμία προστασία από τη νομοθεσία για την παιδική εργασία, εργάζονται υπό σκληρές συνθήκες, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.   Δείτε σχετικά το
ντοκιμαντέρ «Η σοδειά» (τρέιλερ1, τρέιλερ2)

Η αποτροπή της παιδικής εργασίας προέρχεται από την αναγνώριση, την αναζήτηση των αιτιών της και την ανάδειξη μέτρων κοινωνικής προστασίας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών και η χαμηλή ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων καθώς επίσης η διάκριση σε βάρος των παιδιών από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγούν τα παιδιά σε επιβλαβείς μορφές εργασίας. 

Η UNICEF Ελλάδος, στην πρόσφατη έκθεσή της «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2014» (δείτε εδώ) έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός μηχανισμού εντοπισμού της παιδικής εργασίας και μιας βάσης για την καταγραφή ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της, ώστε βάσει των στοιχείων αυτών να σχεδιαστεί η αντιμετώπισή της.


Περισσότερα:
Κλεμμένη παιδική ηλικία (φωτογραφίες του Steve McCurry)


Child Labor Public Education Project, «Causes of Child Labor»

(όπου τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ένα από τα μεγαλύτερα ..."κεφάλαια" για την οικονομία)

Πηγές: Το ΒήμαUniceftvxsPaidhki-ergasia.weekly.comSteve McCurry's BlogΣυνήγορος του ΠολίτηChild LaborPublic Education Project

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός είναι ο κόσμος μας, αυτά είναι τα σημαντικά. Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ.

Ανώνυμος είπε...

για αυτά θα έπρεπε να παλεύουμε και όχι να τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα πάρει το επίδομα προϊσταμένου!