Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πεπραγμένα ΔΣ Συλλόγου στις 15/11/2013


Ένα γενικά ήρεμο ΔΣ με θέματα στα οποία υπήρχε ομοφωνία.  Εξαίρεση η περίεργη είδηση που ήλθε στην επιφάνεια για πρόθεση του προεδρείου να ενισχύσει οικονομικά ο Σύλλογός μας τον νέο Σύλλογο συνταξιούχων του υπουργείου Εργασίας  (περισσότερα για αυτό το ζήτημα στο τέλος της παρούσας ανάρτησης…)

 Στις 15/11/2013 συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου.  Συμμετείχαν 7 από τα 9 μέλη.  Απουσίαζε η Αφρ. Κορφιάτη (ΠΑΣΚ) και ο Στ. Μπακέας (ΔΑΚΕ) .  Τα κύρια θέματα  συζήτησης που τέθηκαν από τον πρόεδρο ήταν :

-          Η δυνατότητα νομικής κάλυψης συναδέλφων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά δεν ανήκουν στον σύλλογο υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας
-          Η μορφή της φετινής χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης

-          Το ύψος του χρηματικού βραβείου στα παιδιά των συναδέλφων που πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Και
-          Η συνδρομή του Συλλόγου στον νεοσύστατο Σύλλογο συνταξιούχων υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας.

Οι ΑΣΥ και ΑΠ πρότειναν επίσης
-          Να προχωρήσουμε σε ενεργή και ουσιαστική συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων μας στα πανεπιστήμια.  Καταθέσαμε σχετικό κείμενο με προτάσεις δράσεων

Τέλος, η ΑΠ
-          Κατέθεσε πρόταση για σύσταση ομάδας εργασίας για τη συγκέντρωση και κωδικοποίηση όλου του υλικού σχετικού με  καταγγελίες κατά συναδέλφων, ιδίως κατά τις ώρες διενέργειας επιθεωρήσεων εργασίας

-          Έθεσε ερώτημα για την πορεία των δανείων προς τους συναδέλφους

Αναλυτικότερα:

Νομική κάλυψη συναδέλφων, μη μελών του Συλλόγου μας,  που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα
Αποφασίστηκε τελικά ομόφωνα να δοθεί η δυνατότητα νομικής συνδρομής και σε συναδέλφους μας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αλλά δεν ήταν μέλη του Συλλόγου μας.  Στην περίπτωση που θελήσουν να προσβάλουν νομικά το μέτρο της διαθεσιμότητας. ως προϋπόθεση νομικής στήριξης αρκεί η εγγραφή στον Σύλλογο, ανεξάρτητα της ημερομηνίας που αυτή έχει γίνει.  


Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση
Υιοθετήθηκε ομόφωνα η πρόταση του προεδρείου, αντί για κοστοβόρα γιορτή σε ξενοδοχείο, όπως άλλες χρονιές, φέτος η εορταστική εκδήλωση για τα παιδιά να είναι η παρακολούθηση θεατρικής παράστασης.  Θα μοιραστούν προσκλήσεις για την παράσταση «Το νησί των θησαυρών» (σκηνοθεσία Θ.Μοσχόπουλου), στο Μέγαρο Μουσικής, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 15:00 (βλ. εδώ πληροφορίες για την παράσταση).

Παράλληλα, για τα παιδιά των συναδέλφων στην Αθήνα θα δοθούν δωροεπιταγές ενώ στην επαρχία θα αποσταλούν δώρα.

Σημειώνεται ότι παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει στο παρελθόν η ΑΠ

  

Χρηματικό βραβείο σε παιδιά συναδέλφων που πέτυχαν σε ΑΕΙ/ ΤΕΙ

Συμφωνήθηκε να παραμείνει η συγκεκριμένη παροχή του Συλλόγου, έστω και με μειωμένο ποσό.  Παρά την οικονομική στενότητα του ταμείου του Συλλόγου, υπολογίσθηκε ότι υπάρχει αυτή η ευχέρεια.  Το ακριβές ύψος του βραβείου θα καθορισθεί όταν θα έχουμε τα τελικά στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων.  Πάντως δεν θα είναι κάτω από 100€.

Για το μέλλον των υπόλοιπων βοηθημάτων θα γίνει συζήτηση σε επόμενο ΔΣ.

  

Πρόταση ΑΣΥ-ΑΠ για συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια
Καταθέσαμε στο ΔΣ πρόταση για συμπαράσταση πέρα από τα τετριμμένα ψηφίσματα συμπάθειας.  Με το να δημιουργηθούν επαφές μεταξύ των Σωματείων μας, συμμετέχοντας στις συνελεύσεις τους, καλώντας εκπροσώπους τους για ενημέρωση των συναδέλφων σχετικά με τον αγώνα τους κλπ.

Δεν ήταν βέβαια έκπληξη για εμάς η απόρριψη της πρότασης. Αντ’ αυτής, η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ αποφάσισε για τη σύνταξη άλλου ενός ψηφίσματος συμπαράστασης...

Η πρότασή μας κατατέθηκε και στην Ομοσπονδία (βλ. εδώ).


Πρόταση ΑΠ για σύσταση ομάδας εργασίας για συγκέντρωση του υλικού σχετικού με  καταγγελίες εναντίον συναδέλφων
Με την ενέργεια αυτή θα ομαδοποιηθούν και κωδικοποιηθούν οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας, ιδίως όταν διενεργούν ελέγχους.  Έτσι θα διευκολυνθεί το έργο της νομικής στήριξης, αξιοποιώντας την έως τώρα εμπειρία.

  
Κατάθεση ποσού για τους πληγέντες από τυφώνα στις Φιλιππίνες 
 Συμφωνήθηκε ομόφωνα να επιδοθεί στην πρεσβεία των Φιλιππίνων το συμβολικό ποσό των 200€.

  
Βοήθημα σε συνάδελφο που υπέστη ζημία σε ώρα υπηρεσίας
Συνάδελφος χρησιμοποίησε το ΙΧ του για τη διενέργεια επιθεώρησης -όπως συνήθως είναι η πρακτική.  Είχε όμως ατύχημα και αιτήθηκε τη συνδρομή του Συλλόγου για να καλυφθεί μέρος της ζημίας.  Αποφασίσθηκε η χορήγηση 400€ ως βοήθημα.

Με αυτήν την αφορμή, επανέρχεται το ζήτημα της συνδρομής στο έργο των συναδέλφων που διενεργούν ελέγχους ως επιθεωρητές.  Με προσωπικό κόστος, πολλές φορές, και πάντα με τον κίνδυνο της αργίας λόγω κακόβουλης καταγγελίας από πολίτη, το ελάχιστο που θα πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένο είναι οι υλικοτεχνικές υποδομές και η νομική θωράκιση. 

Όσο για το επίδομα κίνησης…σας παραπέμπουμε στη σχετική συζήτηση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας (βλ. εδώ, σε σημείο β), καθώς τα ίδια ειπώθηκαν και στο παρόν ΔΣ του Συλλόγου. 


Ερώτημα για την πορεία των δανείων προς τους συναδέλφους
 Με πρωτοβουλία των εκπροσώπων της ΑΠ, συζητήθηκε το τι ισχύει σήμερα με τα δάνεια προς τους συναδέλφους.  Πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχει διακοπεί γενικά η χορήγησή τους, αλλά δίνονται ανάλογα με το τι επιστρέφεται από προηγούμενα δάνεια στο ταμείο.  Στην παρούσα φάση η σειρά εξυπηρέτησης, των συναδέλφων που έχουν αιτηθεί δάνειο, βρίσκεται ακόμα στις αιτήσεις που έγιναν το 2012.

Συνδρομή του Συλλόγου στον νεοσύστατο Σύλλογο συνταξιούχων υπαλλήλων του υπουργείου

(α) Έγινε ομόφωνα δεκτό να συνδράμουμε τον σύλλογο συνταξιούχων υπαλλήλων διαθέτοντάς του προσωρινά στέγη σε γραφείο του υπουργείου.

(β) Η είδηση όμως βγήκε από αλλού.  Από τη συζήτηση προέκυψε η βούληση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ και για χρηματική ενίσχυση (!) του Συλλόγου συνταξιούχων από τον Σύλλογό μας.  Η αντίδραση του αντιπροσώπου της ΑΣΥ Γιάννη Κοντού ήταν έντονη, έχοντας τη συμπαράσταση των μελών της ΑΠ.  Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις όταν βιώνουμε ως Σύλλογος μεγάλη οικονομική στενότητα; Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις αυξημένες ανάγκες των συναδέλφων που έχουν αιτηθεί δάνειο, αλλά θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τον Σύλλογο συνταξιούχων;

Η ένταση που δημιουργήθηκε οδήγησε σε λεκτικές επιθέσεις, που μάλλον δεν δικαιολογούνταν.  Χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο και τα μέλη των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ το επιχείρημα ότι η οικονομική αυτή ενίσχυση είναι ειλημμένη απόφαση σε προηγούμενη Συνέλευση.

 Αρνηθήκαμε κατηγορηματικά να συμπράξουμε σε τέτοια ενέργεια, ενώ ζητήσαμε να προσκομιστούν τα πρακτικά που διατυπώνεται αυτή η, σύμφωνα με τον πρόεδρο, απόφαση.    Αναμένουμε με προσοχή την εξέλιξη της ιστορίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Συνταξιούχων του Υπουργείου από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Υπουργείο; Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για (κακόγουστο) αστείο του Προέδρου. Σε διαφορετική περίπτωση, η πρόταση αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά... Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Υπουργείο δεν εγκρίνει δάνεια στα μέλη του με το πρόσχημα της στενότητας πόρων! Που θα βρεθούν, λοιπόν, οι πόροι για την ενίσχυση του Συλλόγου Συνταξιούχων; Πώς μπορεί κάποιος (εκτός Δ.Σ.) να έχει σαφή εικόνα των χρηματικών διαθεσίμων του Ταμείου του Συλλόγου;

Γιάννης Κοντός είπε...

(προς Ανώνυμο 2/12/2013 1:01 π.μ.)
Ένας τρόπος, για να πληροφορηθεί κάποιο μέλος του Συλλόγου τα του Ταμείου, είναι η αποστολή σχετικού αιτήματος προς το Δ.Σ.
Προσοχή! Καλύτερα να κοινοποιηθεί το αίτημα σε όλα τα μελη του ΔΣ -αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες απάντησης :-)