Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πεπραγμένα ΔΣ Συλλόγου στις 31/01/2014


Στις 31/01/2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου για το 2014, με κεντρικά θέματα συζήτησης:

 

-     Έξοδα κίνησης: ενημέρωση των μελών του ΔΣ και διαμόρφωση της ανακοίνωσης του Συλλόγου μετά και την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ

-      Νέο καταστατικό Συλλόγου: χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας και διαβούλευσης επί του πρώτου σχεδίου του νέου καταστατικού

-        Ημέρα κοπής πίτας: σύντομη αναφορά στα διαδικαστικά και στο διεκδικητικό πλαίσιο που θα τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας

 

Επίσης,

-    Ο Στ. Μπακέας (ΔΑΚΕ) έθεσε το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων προκειμένου  να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συναδέλφων για δάνειο από τον Σύλλογο.

-          Ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ, Γιάννης Κοντός, κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος του Συλλόγου για καταγγελία της παράνομης απόλυσης συνδικαλιστή της Forthnet

 

Πιο αναλυτικά:


Έξοδα κίνησης: ενημέρωση και σύνθεση της σχετικής ανακοίνωσης του Συλλόγου

Όπως είναι γνωστό, τον Απρίλιο του 2013 δημοσιεύθηκε νομοθετική ρύθμιση που έδινε δυνατότητα καταβολής εξόδων κίνησης σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια ελέγχων από το ΣΕΠΕ (παρ.2 άρθρου 80 ν.4144/2013).  Απέμενε η εξειδίκευση της ρύθμισης με ΚΥΑ.  Η εκκρεμότητα αυτή χρόνιζε λόγω διαφόρων προσκομμάτων (βλ πχ εδώ), σε βαθμό που είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η πρόβλεψη θα έμενε στα χαρτιά.  Εντούτοις, τον Ιανουάριο του 2014 υπογράφηκε τελικά η ΚΥΑ, που καθόρισε το ανώτατο μηνιαίο ποσό των εξόδων κίνησης στα 100 € μικτά.

 

Στην παρούσα συνεδρίαση του Ιανουαρίου,

(α) αποφασίσθηκε να ζητηθεί από τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ να προχωρήσει σε διευκρινίσεις επί διαδικαστικών θεμάτων εφαρμογής αυτού του μέτρου, δεδομένου ότι τα μέλη του Δ.Σ. (και ιδιαίτερα ο πρόεδρος) γίνονται δέκτες αποριών από όλη την Ελλάδα. Όμως δεν υπάρχει αρμοδιότητα του ΔΣ να αποφαίνεται επί τέτοιων ζητημάτων.

 

(β) Συζητήθηκε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που επρόκειτο να εκδοθεί από τον Σύλλογο για το θέμα των εξόδων κίνησης.  Ένα σχέδιο της ανακοίνωσης είχε σταλεί στα μέλη του ΔΣ ηλεκτρονικά πριν την παρούσα συνεδρίαση, για τυχόν παρατηρήσεις.  Ως ΑΣΥ καταθέσαμε προτάσεις για τροποποιήσεις στο λεκτικό.  Όμοια έπραξε και η Α.Π.  Το σύνολο σχεδόν των προτάσεών μας απορρίφθηκε και η ανακοίνωση, μετά από μη ουσιώδεις αλλαγές, εστάλη τρεις μέρες αργότερα στα μέλη του Συλλόγου.

 

Το σκεπτικό των παρατηρήσεών μας είναι ξεκάθαρο.  Καταρχήν, δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί μια ανακοίνωση πληροφόρησης, ουσιαστικά, των μελών του Συλλόγου, να πρέπει να διανθίζεται με θριαμβευτικό τόνο και με άκρως επιθετικά σχόλια εναντίον όσων αμφισβήτησαν την αίσια έκβαση της υπόθεσης.  Όταν μάλιστα, έγινε το αυτονόητο που καθυστέρησε περίπου 9 μήνες:  εξεδόθη δηλαδή μια ΚΥΑ σε εφαρμογή του νόμου.  Επίσης,  θεωρήσαμε τουλάχιστον άκομψο να υπάρχουν σε μια τέτοια ανακοίνωση εκφράσεις του τύπου «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν παταγωδώς» και ζητήσαμε να αφαιρεθούν.

Και, αντί να ευχαριστούμε την ηγεσία του υπουργείου για κάτι που δικαιούμαστε, θελήσαμε να τροποποιηθεί η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης ώστε να πάρει τη μορφή καλέσματος προς την πολιτική ηγεσία για να στηρίξει τις διεκδικήσεις μας ως υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας. 

 

 

Νέο καταστατικό Συλλόγου: χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας και διαβούλευσης

Το καταστατικό του Συλλόγου μας, στην παρούσα του μορφή, χρονολογείται από το 1983 (βλ. εδώ).  Μετά 30 χρόνια είναι αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε ένα νέο καταστατικό, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες και στις ανάγκες μας.

 

Σκοπός, λοιπόν, είναι να αποκτήσουμε φέτος νέο καταστατικό.  Ήδη έχει ετοιμαστεί ένα πρώτο προσχέδιο, αντίγραφα του οποίου δόθηκαν στα μέλη του ΔΣ.  Αποφασίσθηκε, από κοινού, σε αδρές γραμμές το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία διαβούλευσης, παίρνοντας ως αφετηρία αυτό το πρώτο κείμενο.  Αρχικά, δόθηκε στα μέλη του ΔΣ περιθώριο να προβούν σε παρατηρήσεις εντός 10 ημερών (σημείωση: η περίοδος αυτή έληξε την Τρίτη 11/02/13).  Κατόπιν, το σχέδιο του καταστατικού θα δημοσιοποιηθεί στα μέλη του Συλλόγου για παρατηρήσεις.  Αυτή η περίοδος, όπως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ., θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες.  Μια επιτροπή επεξεργασίας των προτάσεων αυτών θα σχηματισθεί από μέλη του ΔΣ, προκειμένου να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές του κειμένου βάσει των προτάσεων των συναδέλφων.   Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης θα τεθούν ενώπιον μιας καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, ώστε να πάρει την οριστική του μορφή και να εγκριθεί το καινούργιο καταστατικό.  Η Συνέλευση αυτή προσδιορίζεται χρονικά μετά τις 20 Μαρτίου και πριν το Πάσχα.

 

Ως ΑΣΥ θεωρούμε θεμελιώδους σημασίας την ύπαρξη ενός σύγχρονου καταστατικού, που θα ευνοεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη διαφάνεια και λογοδοσία, την κινητοποίηση και ισότιμη συμμετοχή όλων μας, έναν νέο υγιή συνδικαλισμό.  Ήδη, καταθέσαμε στο ΔΣ τις προτάσεις μας, στο πνεύμα ακριβώς αυτών των επιδιώξεων.

 

 

Ημέρα κοπής πίτας: διαδικαστικά και διεκδικητικό πλαίσιο

Ήρθε και ο καιρός μας να κόψουμε τη βασιλόπιτα για το 2014!  Έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο για τα διαδικαστικά και το διεκδικητικό πλαίσιο που θα θέσει στην πολιτική ηγεσία.

 

Η εκδήλωση θα γίνει από κοινού με την ΓΓΚΑ, στον 4ο όροφο της Σταδίου 29.  Αρχικά, ο προγραμματισμός ήταν για την Τρίτη 11/02/2014.  Τελικά, μετατέθηκε στην Παρασκευή 14/02/2014 (βλ. εδώ τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου).  Αυτή τη φορά πληροφορηθήκαμε ότι θα υπάρξει και μπουφές.

 

Όσον αφορά το «συνδικαλιστικό» κομμάτι του διεκδικητικού πλαισίου, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι θα κινείται στην εξής γραμμή: καταδίκη της πολιτικής των διαθεσιμοτήτων-εφεδρειών και δήλωση ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό κάποιο άλλο οργανόγραμμα για το υπουργείο μας εκτός από αυτό που έχει ήδη εγκριθεί και έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές.

 

 

Εξεύρεση πόρων για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συναδέλφων για δάνειο

Ο Σταύρος Μπακέας μετέφερε, όπως είπε, την αγωνία των συναδέλφων που περιμένουν καιρό τώρα την έγκριση της αιτήσεώς τους για δάνειο από τον Σύλλογο.  Εντούτοις, ο Σύλλογος αδυνατεί να ανταποκριθεί άμεσα λόγω οικονομικής στενότητας.  Για αυτό, επανέφερε το θέμα του χορού του Συλλόγου, ο οποίος κατά τη γνώμη του θα ανακούφιζε οικονομικά το Ταμείο.  Ακόμα και μια αύξηση  εισφορών, κατά τη γνώμη του, δεν λύνει το ζήτημα αυτό.

 

Ακούστηκαν και απόψεις ότι ο Σύλλογος πρέπει να σταματήσει να παίζει αυτόν τον ρόλο και να προσφέρει άτοκα δάνεια.   Η θέση της ΑΣΥ είναι αντίθετη;  ο Σύλλογος θα πρέπει να κινείται πέρα από τα στενά κλασσικά όρια ενός παραδοσιακού συνδικαλιστικού Σωματείου, να έχει ως άξονες την  αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη των μελών του.  Όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση, ελπίζουμε ότι η καταστατική συνέλευση με το νέο καταστατικό που θα εγκρίνει θα θέσει το πλαίσιο για τις οικονομικές δραστηριότητες και τη μελλοντική  οικονομική βιωσιμότητα του Συλλόγου.  Για δε την πραγματοποίηση ή μη χορού, η στάση μας είναι ουδέτερη, φτάνει η δραστηριοποίηση των συναδέλφων να μην αντίκειται με την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους.

 

 

Πρόταση ΑΣΥ για ψήφισμα Συλλόγου σχετικά με την απόλυση συνδικαλιστή της Forthnet

Κρίναμε ως ΑΣΥ ότι η έκδοση ψηφίσματος, από τον Σύλλογό μας, για την υπόθεση της απόλυσης συνδικαλιστή από τη Forthnet, θα είχε μεγάλη προστιθέμενη αξία (βλ. για το ιστορικό της υπόθεσης και εδώ).  Τόσο ως προς τη σφυρηλάτηση δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσο και ως προς τη στήριξη του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι. 

 

Καταθέσαμε στο ΔΣ ένα σχέδιο ψηφίσματος (βλ εδώ) αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε με ψήφους 6 κατά – 3 υπέρ (ΑΣΥ-ΑΠ).  Το επιχείρημα του προέδρου για την απόρριψη ήταν στο γνωστό μοτίβο ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε ψήφισμα κάθε τόσο για κάθε απόλυση, ότι ήδη έχουμε βγάλει ένα γενικό ψήφισμα για συμπαράσταση στον ιδιωτικό τομέα, ότι νοιαζόμαστε επειδή ο απολυμένος ανήκει σε συγγενή ιδεολογικό χώρο με μας (! ενδιαφέρουσα, αν και όχι αθώα, η συνεχής προσπάθεια να μας χαρτογραφήσουν και κατατάξουν σε κάποιο κουτάκι).     Οι απαντήσεις της ΑΣΥ ήταν απλές.  Δεν ζητάμε για κάθε μεμονωμένη περίπτωση και από ένα ψήφισμα.  Κάποιες περιπτώσεις όμως πρέπει να αντιμετωπίζονται ευρύτερα, πάνω από το ατομικό επίπεδο.  Εδώ πχ ο συμβολισμός είναι προφανής.  Είναι η ελεύθερη έκφραση και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες  που διακυβεύονται.  Όσο για το κατά πόσο παίζει ρόλο η πολιτική τοποθέτηση ενός απολυμένου εργαζόμενου, η πρόκληση επεστράφη.  Ας φέρουν περιστατικά που θεωρούν (δική τους άποψη…) ότι δεν ανήκουν στον πολιτικό μας χώρο και βλέπουμε.

 

Τελικά, αφού δεν κατέστη δυνατό να υιοθετηθεί το ψήφισμα από το ΔΣ, η ΑΣΥ έβγαλε δική της ανακοίνωση (βλ. εδώ).  Θεωρήσαμε χρέος μας, ως υπάλληλοι ενός υπουργείου που λέγεται «εργασίας» να πάρουμε θέση επί του θέματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω αγαπητοί συνάδελφοι να απαξιώνετε την προσπάθεια κάποιων για να πάρουμε τα έξοδα κίνησης, πάντως είναι σίγουρο ότι αυτά τα ελάχιστα δεν τα πήραμε από την ενός έτους δικιά σας ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ. Αυτό που θυμάμαι από σας... είναι ότι περιμένατε να χειροκροτήσετε για την αποτυχία.

Ανώνυμος είπε...

http://asy-yeka.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html