Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ιδρυτική διακήρυξη Α.Ρ.Σ.Υ.

Μια νέα συλλογικότητα ξεκινά την πορεία της στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μια συλλογικότητα, στην οποία συμμετέχουν με ενωτική διάθεση αρκετά μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης Υπαλλήλων αλλά και άλλοι συνάδελφοι που δραστηριοποιήθηκαν στα κοινά ή δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά. 
Δημοσιεύουμε την ιδρυτική διακήρυξη της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Υπαλλήλων και ευχόμαστε αν μη τι άλλο, καλή δύναμη και δημιουργική πορεία!

Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συνεργασία Υπαλλήλων
στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Α. Πλαίσιο αρχών-Σκοποί

Η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συνεργασία Υπαλλήλων (Α.Ρ.Σ.Υ) είναι μια συλλογικότητα υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι μια κίνηση αυτόνομη και ανεξάρτητη από κυβερνήσεις και κόμματα και βασίζεται αποκλειστικά στην συμμετοχή και στην δραστηριοποίηση των μελών της.

Αποτελεί έκφραση της ανάγκης για:

  • Διαρκή αγώνα για την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού κοινωνικού-οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα εξαλείφει την εκμετάλλευση της εργασίας, θα καταπολεμά τη φτώχεια και θα θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια), την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των οικονομικών ελίτ & των υπηρετών της που πλήττουν τον κόσμο της εργασίας.  Προάσπιση του κοινωνικού κράτους & υπεράσπιση κάθε θεμελιώδους δικαιώματος για προσωπική ευημερία, αξιοπρέπεια, απασχόληση, υγεία, εκπαίδευση, πολιτική συμμετοχή.

  • Προάσπιση της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειάς, των πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, αντιπαλεύοντας κάθε μορφής αυταρχικές συμπεριφορές (καταστολή, οικονομική τρομοκρατία, χειραγώγηση από τα ΜΜΕ), που σκοπό έχουν τον εξαναγκασμό σε απάθεια και τον κατακερματισμό της κοινωνίας σε αλληλοϋποβλεπόμενα συμφέροντα, και στρώνουν τον δρόμο προς την κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία της χώρας μας.

  • Κινητοποίηση όλων των συναδέλφων για μια Δημόσια Διοίκηση υγιή, λειτουργική και πραγματική εγγυήτρια των δικαιωμάτων των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος, μακριά από τις μεθοδεύσεις απαξίωσής της στο όνομα έωλων νεοφιλελεύθερων συνταγών. Μια Δημόσια Διοίκηση βασισμένη στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την ισότητα και τη λογοδοσία.

  • Υπεράσπιση της σημασίας των θέσεων εργασίας μας. Οι Δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να βελτιώνονται και να εξελίσσονται με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διασφάλιση και αξιοποίηση των όλων των θέσεων εργασίας και ενδυνάμωση του ρόλου τους, μέσω της ορθολογικής κατανομής του προσωπικού καθώς και την παροχή κινήτρων και εκπαίδευσης. Ειδικά, στο Υπουργείο Εργασίας με τον κρίσιμο επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο για την αγορά εργασίας, δεν περισσεύει κανείς συνάδελφος.

  • Δίκαιες και αξιοπρεπείς αμοιβές, μακριά από οποιεσδήποτε λύσεις τύπου ελεημοσύνης και μεγαλοψυχίας των ταγών μας. Η λύση δεν είναι τα “περίεργα” και εξευτελιστικά επιδόματα. Αξιώνουμε αξιοπρεπείς μισθούς για όλους τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα και παροχή πραγματικών κινήτρων για να την παροχή πρόσθετης κοινωνικά χρήσιμης εργασίας.

  • Αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος. Υπηρετούμε έναν συνδικαλισμό αφοσιωμένο αποκλειστικά στην αποστολή του, πόλο συσπείρωσης και δράσης των εργαζομένων. Απορρίπτουμε στην πράξη την πελατειακή αντίληψη συνδιαλλαγής, τον «κυβερνητικό συνδικαλισμό» και παραγοντισμό, που λειτουργούν τελικά ως μηχανισμοί εκτόνωσης του δυναμισμού των διεκδικήσεων, στοχεύοντας περισσότερο στην εδραίωση ενός συστήματος αναπαραγωγής μικροεξουσιών, παρά στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.  

  • Ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές διαδικασίες. Στην συλλογική μας εκπροσώπηση, απαιτούμε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των συναδέλφων, χειραφέτηση από το πατρονάρισμα. Αξιώνουμε την ουσιαστική λειτουργία του θεσμού της Γενικής Συνέλευσης, η οποία οφείλει να αποφασίζει, να ελέγχει το ΔΣ και να εκφράζει κυρίαρχα την συλλογική μας βούληση.

  • Συσπείρωση και τον συντονισμό όλων των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την επίθεση στα δικαιώματα μας. Για όλα τα θέματα που μας αφορούν, επιδιώκουμε την συνεργασία με συλλογικότητες, σχήματα και παρατάξεις εργαζομένων που δραστηριοποιούνται είτε στον εργασιακό μας χώρο είτε γενικότερα στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πάντα στη βάση των κοινών αρχών, μεθόδων και στόχων. Η ενότητα, ο συντονισμός και η αλληλεγγύη είναι τα «όπλα» μας στην μάχη για την υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων ως εργαζομένων.

  • Ενότητα και σύνθεση συμφερόντων μεταξύ όλων των συναδέλφων της Κεντρικής Υπηρεσίας, της ΓΓΚΑ, του ΣΕΠΕ, της Πρόνοιας, ανεξάρτητα από υπηρεσιακή ή συνδικαλιστική ένταξη. Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τα ξεχωριστά προβλήματα της κάθε Υπηρεσίας, αλλά πιστεύουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από ότι μας χωρίζει. Γι αυτό το λόγο, καλούμε σε συστράτευση και συσπείρωση τους Συλλόγους του Υπουργείου μας σε μια ουσιαστική, ρεαλιστική και αξιόπιστη Ομοσπονδία, η οποία με αγωνιστικό πνεύμα, μακριά από μικροκομματικούς, μικροσυνδικαλιστικούς, η προσωπικούς ιδιοτελείς λόγους, θα διεκδικήσει όσα μας αξίζουν. Οι κλαδικές διεκδικήσεις αφορούν όλους τους συναδέλφους, που συμβάλλουν στην εκπλήρωση του έργου του Υπουργείου. Άλλωστε και στον χώρο μας, η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οι δίκαιες διεκδικήσεις μας επιτεύχθηκαν όταν υποστηρίχθηκαν από το σύνολο των συναδέλφων.

  • Προώθηση μορφών αλληλεγγύης και συντονισμού με σαφές αγωνιστικό, αντισυστημικό χαρακτήρα εντός και εκτός του εργασιακού μας χώρου, με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Συναισθανόμαστε, συμμετέχουμε και συνδράμουμε όσους έχουν ανάγκη. Υπερβαίνουμε το στενό επαγγελματικό, “συντεχνιακό” πλαίσιο και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας, του συνάνθρωπου, του συναδέλφου, του γείτονα.

Για μας, ο συνδικαλισμός δεν είναι η τέχνη του εφικτού. Αν ήταν έτσι τίποτα δεν θα είχαν επιτύχει ποτέ οι εργαζόμενοι, τίποτα δεν είναι εφικτό χωρίς πάλη, τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Αγώνα όχι ως αυτοσκοπό αλλά με συγκεκριμένη στόχευση, πλάνο και προγραμματισμό, με πρωτοτυπία.

Β. Οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας
1. Σκοποί:
  • Η προώθηση όσων διακηρύσσονται στο πλαίσιο αρχών (Ενότητα Α) της συλλογικότητας
  • Η ενθάρρυνση της συμμετοχής και ενεργοποίησης του συνόλου των συναδέλφων
  • Η ανάπτυξη σχέσεων ισότιμης συνεργασίας με συλλογικότητες, δομές και φορείς που προωθούν παρόμοιους σκοπούς με αυτούς της συλλογικότητας

2. Μέσα:
  • Η δημιουργική συμμετοχή των μελών της
  • Η αμεσοδημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων
  • Η ισότιμη συνεργασία και δικτύωση με συλλογικότητες και φορείς Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα
  • Η διαρκής και ανοικτή διαβούλευση και ζύμωση απόψεων
  • Η ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ιστολογίου)
  • Κάθε άλλο μέσο που θα επιλεγεί ως κατάλληλο από τα μέλη της

3. Δομή:
α) Μέλη της συλλογικότητας:
  • Υπάλληλοι που αποδέχονται ρητά και συνυπογράφουν το πλαίσιο αρχών της
  • Τήρηση καταλόγου μελών ώστε να διευκολύνεται η συγκρότηση των οργάνων και η λήψη αποφάσεων
β) Υποχρεώσεις-Δικαιώματα:
  • Συμμετοχή σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων
  • Συμβολή σε λειτουργικές δαπάνες
  • Δικαίωμα εκλέγειν-εκλέγεσθαι σε Συντονιστικά Όργανα
  • Μη ανάληψη δράσης αντίθετης στις αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες
  • Διατύπωση γνώμης σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες για κάθε θέμα που αφορά την φυσιογνωμία και τη δράση της συλλογικότητας

γ) Όργανα:
1) Συνέλευση
Συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα και έκτακτα όποτε ζητηθεί από 1/4 μελών σε τόπο και χρόνο έγκαιρα γνωστοποιημένο σε όλα τα μέλη

Πραγματοποιούνται επίσης τουλάχιστον 4 ανοικτές Συνελεύσεις κάθε χρόνο με δυνατότητα συμμετοχής και μη μελών της συλλογικότητας

Ημερήσια διάταξη:
  • Θέματα ορίζονται από τον Συντονισμό ή προτείνονται από συμμετέχοντες και εγκρίνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων
  • Δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη της συλλογικότητας
  • Συνήθης Απαρτία: 1/2 των μελών
  • Εξαιρετική απαρτία: (3/5 των μελών) Για αλλαγή πλαισίου αρχών/οργανωτικού πλαισίου/συμμετοχή σε εκλογές/ορισμό εκπροσώπων σε ΔΣ και λοιπά όργανα.
  • Εάν έχουν γνωστοποιηθεί έγκαιρα (2 ημέρες πριν τη συνεδρίαση) τα θέματα, δίνεται δυνατότητα για διατύπωση γνώμης με ηλεκτρονική αλληλογραφία/ τηλεδιάσκεψη αντί της φυσικής παρουσίας. Σε αυτή την περίπτωση, το μέλος δηλώνει ρητά εάν θέλει να εκληφθεί ως παρουσία στην Συνέλευση η διατύπωση γνώμης με αυτή την διαδικασία.
  • Ορισμός συντονιστή συζήτησης σε κάθε συνεδρίαση

Λήψη αποφάσεων:
Σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται προσπάθεια για συμβιβαστική λύση και επίτευξη ομοφωνίας.
Για μη επείγοντα θέματα, επιβάλλεται η επανεξέτασή τους σε μία τουλάχιστον επόμενη συνέλευση.
Αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 παρόντων

  • Οι Αποφάσεις συνοδεύονται από χρονοδιάγραμμα δράσης και παρακολουθείται η εφαρμογή τους-Λογοδοσία σε επόμενη Συνέλευση
  • Υποχρεωτική η συμμετοχή των εισηγητών της δράσης στην υλοποίηση της
  • Δυνατότητα συγκρότησης Ομάδας Εργασίας για την υλοποίηση της Δράσης
  • Στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο Συνελεύσεων, μπορεί να ληφθεί απόφαση για επείγον θέμα μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας των μελών σε συγκεκριμένο εύλογο χρονικό διάστημα. Η μη έκφραση γνώμης στον εν λόγω διάστημα εκλαμβάνεται ως αποχή/απουσία από τη διαδικασία.

2) 5μελής Συντονιστική Επιτροπή (Συντονισμός)
Εκλέγεται από την Συνέλευση για ένα έτος-Μέλος της μπορεί να ανακληθεί αν το ζητήσουν 3/5 μελών
  • Αρμόδια για υλοποίηση αποφάσεων της Α.Σ σε συνεργασία με λοιπά μέλη
  • Οικονομική διαχείριση (Μπορεί να ορίσει κάποιο μέλος της Ταμία)
  • Συντονισμός διαδικασιών
  • Ευθύνη για διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ Συνελεύσεων

4. Εκπροσώπηση σε συλλογικούς φορείς
Εφαρμόζεται η εναλλαγή των μελών σε όλες τις θέσεις ΔΣ ή άλλων οργάνων/φορέων. Η Συνέλευση αποφασίζει τον τρόπο εφαρμογής αυτής της εναλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό των μελών, τις θέσεις προς κάλυψη και με γνώμονα την συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων μελών σε συνδικαλιστικά όργανα.

5. Οικονομική διαχείριση
Μηνιαία Συνδρομή μελών , το ύψος της οποίας καθορίζεται από τη Συνέλευση κάθε έτος.
Δημιουργία ειδικού λογαριασμού για δράσεις που συνεπάγονται αυξημένες δαπάνες (π.χ εκλογές), στον οποίο κάθε μέλος συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Δυνατότητα εσόδων μέσω εκδηλώσεων
Υποχρεωτική μηνιαία ενημέρωση των μελών για τα οικονομικά από τον Συντονισμό

6. Διαχείριση ιστολογίου/ιστοσελίδα/ηλεκτρονικής αλληλογραφίας
  • Διαχείριση από Συντονισμό ή από εξουσιοδοτημένα μέλη (διαχειριστές)
  • Υποχρεωτική ανάρτηση αποφάσεων και δράσεων της συλλογικότητας
  • Ανάρτηση κειμένων γνώμης μελών της συλλογικότητας και άλλων συναδέλφων με απλή πλειοψηφία μελών της συλλογικότητας
  • Ανάρτηση άλλων κειμένων, ειδήσεων κλπ. με ευθύνη του Συντονισμού ή των διαχειριστών
  • Υποχρεωτική και έγκαιρη κοινοποίηση σε όλα τα μέλη των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν την συλλογικότητα
Σε αυτές τις αρχές συμφωνούμε και με αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσουμε οι:
ΑΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΑΡΓΥΡΗ ΜΑΡΙΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΖΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΤΡΩΤΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΟΥΡΕΝΤΑ ΕΛΥΑ
ΜΠΟΣΙΝΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΤΟΠΑΛΙΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΙΔΕΡΗ ΛΙΖΑ
ΣΤΑΒΕΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΔΩΡΑ
ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφοι της ΑΣΥ και ΑΠ,

1)Aπο τα ονόματα των συναδέλφων που βλέπουμε να υπογράφουν,κάποιοι/ες είναι αποσπασμένοι/ες σε υπουργικά γραφεία και γραφεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.Έχουν κάθε δικαίωμα εφόσον πιστεύουν στην πολιτική αυτού του κόμματος, όμως αυτό πως συνάδει με την αυτονομία του σχήματος?

2)Επίσης όλα δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέο μνημόνιο με "αριστερό" περιτύλιγμα.Ποιά η θέση σας ως παράταξη?

3)Αν καταγγείλετε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται,αυτοί που συμμετέχουν στην παρατάξη σας και απασχολούνται σε γραφεία κυβερνητικών στελεχών ή βουλευτών,τι θα πράξουν?
Θα καταγγείλουν το νέο μνημόνιο και θα συνεχίσουν?

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιάννης Πέντας

Ανώνυμος είπε...

1.Στον ΣΥΡΙΖΑ - οσο κι αν φαίνεται περίεργο σε καποιους - υπάρχει η αρχή της αυτονομίας του συνδικαλιστικού κινήματος.Αυτό ισχύει για τις παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά ακόμα περισσότερο για τη συμμετοχή μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα σχήματα.

2.Εάν και όταν υπάρξει συμφωνία Θα την κρίνουμε ως παράταξη (ΑΡΣΥ) και θα αποφασίσουμε στη βάση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών που περιγράφονται στο καταστατικό μας.

3.Το τι θα πράξουμε αυτοί που είμαστε αποσπασμένοι δεν αφορά τους συναδέλφους.

ΥΓ1:Κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχουν άγνωστες λέξεις για κάποιους ( ανεξαρτησία συνδικαλιστικού κινήματος, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες...)

ΥΓ2:Συμφωνώ ότι η καλύτερη άποψη είναι του ΚΚΕ : η συμφωνία θα είναι απαράδεκτη και αντιλαική αλλά και η ρήξη θα είναι καταστροφική. Μονά - ζυγά το Κόμμα κερδίζει!!


Γιάννης Τ.

Γιάννης Κοντός είπε...

Συνάδελφε Γιάννη Π., για το σημείο (1) που θίγεις θα μπορούσες να το προχωρήσεις παραπάνω. Δεν είναι μόνο τα μέλη σε ένα κόμμα, είναι και οι ενεργοί οπαδοί του (προσοχή: όχι ψηφοφόροι). Με αυτήν την οπτική, μέτρα...

Όπως και νά'χει, τα περί αυτονομίας ή μη που θίγεις είναι ένα βασικό ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου η αυτονομία που επικαλούνται στο ιδρυτικό τους κείμενο είναι θνησιγενής (αν όχι επίπλαστη). Επειδή εδώ ξαναέχουμε την περιπτωση ενός κομματικού συνδικαλισμού. Και αυτός είναι από τους βασικούς λόγους που απέχω από την νέα παράταξη.

Βέβαια, αυτή είναι καθαρά προσωπική μου γνώμη, που οι συνάδελφοί μου πρώην ασιώτες δεν ενστερνίζονται. Η πορεία των γεγονότων είναι η μόνη που μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, ό,τι και να λέμε.

Όμως, ως προς τα σημεία (2) & (3) του σχολίου σου, δεν ειναι αστειο να ρωτάμε οποιουσδήποτε, οποιαδήποτε παράταξη, για το ποια η γνώμη τους για κάθε ζήτημα, επί παντός επιστητού, εκτός εμβέλειας του υπουργείου μας ;