Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Πεπραγμένα ΔΣ Συλλόγου στις 29/04/2014

Στις 29/04/2014 συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου για τρίτη φορά μέσα στο 2014. Τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν:


-  Συνέχιση των διαδικασιών για τη σύνθεση ενός νέου καταστατικού του Συλλόγου (θέμα που είχε προγραμματισθεί).

- Τρόποι αντιμετώπισης της ψευδεπίγραφης αξιολόγησης, όπως την εννοεί ο ν.4250/2014  (θέμα που εντάχθηκε στην ατζέντα από τη δυναμική των γεγονότων).

-  Επιπλέον, έγινε μια πρώτη ενημέρωση για τα οικονομικά του Συλλόγου, θέμα που εκκρεμούσε από τον Φεβρουάριο, μετά την από τότε κατάθεση σχετικού αιτήματος του εκπροσώπου της ΑΣΥ στο Διοικητικό Συμβούλιο.


Αναλυτικότερα:
Τρόποι αντιμετώπισης της ψευδεπίγραφης αξιολόγησης του ν.4250/2014
Εξαρχής ο πρόεδρος κατέθεσε την πρόταση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης (όπως είχε ζητήσει και η ΑΣΥ), τον Ιούνιο, η οποία όμως θα έχει δύο θέματα:
-  Εκτός από το κεφαλαιώδες ζήτημα της έγκρισης νέου, σύγχρονου, Καταστατικού για τον Σύλλογό μας, που έχουμε από καιρό αποφασίσει ως ΔΣ να φέρουμε ενώπιον των συναδέλφων (δείτε εδώ  και εδώ), έγινε εισήγηση να περιλαμβάνει και
-  Το ζήτημα των ενεργειών μας ως Σύλλογος απέναντι στον ν.4250/2014 για τις «αξιολογήσεις» δημοσίων υπαλλήλων.


Πριν καταλήξουμε σε συμφωνία επί της πρότασης, έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο για το τι διημείφθη στη συνάντηση της προηγούμενης μέρας (28/04) του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ και των προέδρων των Συλλόγων με τους γενικούς διευθυντές, σχετικά με τη (μη) εφαρμογή της «αξιολόγησης» (για το τι πραγματικά σημαίνουν αυτές οι διαδικασίες δείτε εδώ). 

Δυστυχώς, παρά τα όσα ωραία λέγονται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, αυτό που εισέπραξε ο εκπρόσωπο της ΑΣΥ είναι ότι (α) δεν υπάρχει περίπτωση οι γενικοί διευθυντές  να μην ενεργήσουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εκτός και αν «κατοχυρωθούν νομικά» για να μην την εφαρμόσουν, (β) γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, όχι μέσω αγωνιστικών ενεργειών και συντονισμού μας, αλλά μέσω ερωτημάτων, διευκρινίσεων κλπ προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο ίδιο πνεύμα συντάχθηκε και η πλειοψηφία του ΔΣ, κατά το στίγμα που έδωσε ο πρόεδρος.  Δηλαδή, όπως ειπώθηκε, θα πρέπει «να κερδηθεί πολιτικός χρόνος», να καθυστερήσουμε τις διαδικασίες μέσω ερωτημάτων του υπουργείου μας προς το ΥΔΜΗΔ όπου θα εκτίθεται η πρακτική αδυναμία εφαρμογής του νόμου σε πολλές περιπτώσεις όπως στο ΣΕΠΕ και στη ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (αλήθεια, σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό το ερώτημα προς το ΥΔΜΗΔ, ακόμα «φεύγει»;), αλλά και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλα τα νομικά όπλα.

Η θέση του εκπροσώπου της ΑΣΥ, Γιάννη Κοντού:
-  Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό κάποιοι προϊστάμενοι να προτιμούν να θέσουν σε κίνδυνο την εργασία των συναδέλφων μας επειδή δεν θέλουν να αποχωριστούν τη θέση ευθύνης τους - και το επίδομα θέσης τους βέβαια.  Για εμάς (το έχουμε ξαναπεί) δεν μπορούν να θεωρούνται συνάδελφοι και μέλη του Συλλόγου όσοι, λόγω δουλοπρέπειας, φέρονται τόσο άσχημα σε όλους εμάς του υπόλοιπους.  
-   Οι νόμοι, ιδίως όταν ψηφιστούν, δεν νικιούνται με υπομνήματα και νομικά τερτίπια, σε ένα καθεστώς εχθρό των εργαζομένων.  Χρειάζεται αποφασιστικά, δυναμικά, αλλά κυρίως ΟΛΟΙ μας να σταθούμε ενάντιοι σε κάθε διαδικασία ψευδοαξιολόγησης του ν. ν.4250/2014  (ας πάρουμε ένα μάθημα, πώς μπορεί να γίνει αυτό, από εδώαφιερωμένο στα δικά μας υψηλόβαθμα στελέχη).
-     Στην παρατήρηση ότι η παραπάνω στάση μπορεί να οδηγήσει σε «ανθρωποφαγία» εις βάρος προϊσταμένων, η απόκριση ήταν ότι ανθρωποφαγία θα έχουμε εάν υλοποιηθεί αυτό που ετοιμάζουν κυνικά κάποιοι εναντίον των υφισταμένων τους.



Τελικά, εγκρίθηκε ομόφωνα  η πρόταση για Γενική Συνέλευση με θέματα τόσο το νέο καταστατικό όσο και τις ενέργειές μας για ακύρωση των διαδικασιών της δήθεν αξιολόγησης κατά τον ν.4250/2014.   Στο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να γίνει συνάντηση για το ζήτημα της «αξιολόγησης» με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων και των Τμημάτων.  


Είναι γεγονός ότι η άμεση σύγκληση ΓΣ για να μεθοδεύσουμε και συντονίσουμε τις κινήσεις μας για αυτήν την νέα επίθεση που δεχόμαστε με το πρόσχημα της αξιολόγησης, είναι κάτι που το είχαμε ήδη ανακινήσει ως ΑΣΥ (εδώ, στο προτελευταίο σημείο, η πρότασή μας).
Έτσι, οι εκπρόσωποι των ΑΣΥ και Α.Π. συμφώνησαν μεν κατ’αρχήν στη σύγκληση Γ.Σ. και με τα δύο αυτά θέματα όμως στάθηκαν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο θα είναι δυνατόν να γίνει σε μια μόνο ΓΣ διαπραγμάτευση τόσο σπουδαίων ζητημάτων που από μόνα τους μπορούν να υπερκαλύψουν τον χρόνο της. 

Υπάρχουν λοιπόν φόβοι, από τη μερία της ΑΣΥ και της Α.Π., ότι η συνεξέταση και των 2 θεμάτων τελικά θα μπορούσε να τα αλληλοακυρώσει.   Ιδίως τώρα, με ένα τόσο επίκαιρα σημαντικό πρόβλημα, όπως οι «αξιολογήσεις», να μονοπωλεί δικαιολογημένα το ενδιαφέρον,  υπάρχει ο κίνδυνος να υποβαθμισθούν οι διεργασίες για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα σύγχρονο και κατάλληλο καταστατικό.    
Από την άλλη, ο εύλογος χρόνος που απαιτεί μια διαβούλευση για το καταστατικό, τοποθετεί τη Γ.Σ. (μάλλον αισιόδοξα) στα τέλη Ιουνίου.  Όμως οι διαδικασίες της φερώνυμης αξιολόγησης δεν περιμένουν, προχωράνε (άραγε τι έχουν κάνει έως τώρα οι Γενικοί Διευθυντές στο Υπουργείο;).  Πόσο επίκαιρη και έγκαιρη θα είναι μια Γ.Σ., για αυτό το θέμα, στο τέλος του Ιουνίου;

Οπότε, διατυπώθηκε η πρόταση να αναβληθεί η έγκριση του νέου μας καταστατικού για το τα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015.   Στην άρνηση του προέδρου, αντιπροτάθηκε από εμάς η εναλλακτική της μερικής, τουλάχιστον, εξέτασης και τροποποίησης του καταστατικού, στα σημεία οικονομικού ενδιαφέροντος ή (όπως είπε ο Η.Κιούλος) στα σημεία που θα συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις.  Σε αυτό δεν υπήρξε απόρριψη, οπότε παραμένει ως πιθανή λύση.  Βέβαια κατανοούμε ότι και εδώ ελλοχεύει η πιθανότητα, αφού αλλάξουν 2-3 πράγματα, η τροποποίηση του όλου καταστατικού να οδηγηθεί στις καλένδες, οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν δικλείδες ασφαλείας.



 Συνέχιση των διαδικασιών για τη σύνθεση ενός νέου καταστατικού του Συλλόγου
Για το τι είχε γίνει έως τη μέρα του ΔΣ Απριλίου παραπέμπουμε στη συνεδρίαση του προηγούμενου ΔΣ, τον Φεβρουάριο (δείτε εδώ).   Ναι, μοιάζει σχεδόν οξύμωρο σε σχέση με τη σπουδαιότητά του θέματος, αλλά από τότε δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη. 

Εμείς έχουμε καταθέσει από τον Φεβρουάριο την πρότασή μας για το πώς πρέπει να είναι αυτό το Καταστατικό και αναμένουμε έναν παραγωγικό διάλογο για να προχωρήσουμε. 

Για το πού κινούνται οι προτάσεις μας, σας παραπέμπουμε εδώ.

Στη συνάντηση του ΔΣ του Απριλίου παρευρέθηκε, για το θέμα αυτό, ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Χρήστος Κιούλος, προκειμένου να εξεταστεί, κατά κύριο λόγο, η πρότασή μας για το Καταστατικό «ως προς τη νομιμότητα περί σωματείων σύμφωνα με τον νόμο 1264/82 και τον Αστικό Κώδικα».  Έγιναν παρατηρήσεις επί των τροποποιήσεων που προτείνουμε όσον αφορά στον σκοπό του Σωματείου μας, τις αρχές και τα μέσα για την επίτευξη του σκοπού το Σωματείου, το ποιοι μπορούν να είναι μέλη, για το ποιες μπορούν αν είναι οι εξουσίες και οι τρόποι λειτουργίας της Γενικής μας Συνέλευσης κ.λπ. 

Βέβαια,  κάποιες φορές οι υποδείξεις ξέφυγαν από τον «έλεγχο νομιμότητας» και εισχώρησαν σε θέματα που αφορούν πολιτική επιλογή.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αρνητική θέση που διατυπώθηκε (με την οποία συμφώνησε ένθερμα και ο πρόεδρος) για την πρότασή μας για δυνατότητα ανάκλησης αιρετών μας εκπροσώπων, μέσω διεργασιών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δομημένου μηχανισμού που προτείνουμε για  πραγματική λογοδοσία και έλεγχο των εκπροσώπων μας.

Τελικά, ζητήθηκε από τον νομικό σύμβουλο να επεξεργαστεί την αναθεωρημένη εκδοχή του καταστατικού μετά την πρόταση της ΑΣΥ, με βάση και τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, προκειμένου να καταθέσει στο ΔΣ, το συντομότερο δυνατόν, ένα νέο κείμενο.  Επί αυτού του κειμένου, διευκρινίσθηκε,  θα πρέπει να τοποθετηθούν χωρίς χρονοτριβή οι παρατάξεις και να συγκληθεί άμεσα ΔΣ για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου που θα σταλεί για παρατηρήσεις σε όλους του συναδέλφους.
Ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ θεώρησε σκόπιμο να ξεκαθαρίσει ότι η πρόταση Καταστατικού που θα επανακατατεθεί από τον κ. Χ.Κιούλο θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά διευθετήσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή του κειμένου στη νομιμότητα και όχι τυχόν αλλαγές που αφορούν πολιτικές διαστάσεις.  Αυτό το τελευταίο είναι εργασία του ΔΣ μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι διακηρυγμένος, τουλάχιστον, σκοπός (από προηγούμενες συνεδριάσεις ΔΣ) είναι η προσφορά των κατάλληλων συνθηκών (πχ εύλογο χρονικό διάστημα) για ουσιαστική διαβούλευση, όπου όλα τα μέλη του Συλλόγου θα μπορέσουν να συμμετέχουν.  Κατόπιν, θα υπάρξει προσαρμογή του καταστατικού, υπό το πρίσμα των προτάσεων των συναδέλφων.   Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα έρθει στη Γ.Σ. ένα και μόνο τελικό σχέδιο προς έγκριση ή αν  οι συνάδελφοι θα κληθούν, στη Γ.Σ., να επιλέξουν μεταξύ δύο (ή περισσότερων) εκδοχών Καταστατικού.  Αυτό θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το κατά πόσο θα υπάρξει σύγκλιση σκοπών και θέσεων μεταξύ της πλειοψηφίας του ΔΣ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ), της ΑΣΥ και της ΑΠ….



Σημείωση 26/05/2014:  
Λάβαμε την αναμενόμενη πρόταση Καταστατικού από τον νομικό σύμβουλο η οποία, όπως μας ειπώθηκε, περιορίζεται σε προτεινόμενη νέα διατύπωση επί των άρθρων αυτών που είχαν συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της 29/04/2014.  Αμ δε....να υπήρχε έστω και αυτή η παρέμβαση, καλό θα ήταν.


Μια πρώτη ενημέρωση για τα οικονομικά του Συλλόγου
Θυμίζουμε ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου είχαμε καταθέσει αίτημα για ενημέρωση όσον αφορά την εικόνα των οικονομικών του Συλλόγου μας.  Το αίτημα ήταν συγκεκριμένο ως προς τι ζητούνταν: αναλυτικές κινήσεις, ταμειακό υπόλοιπο, τρέχον και στο τέλος του 2013.  Επανήλθαμε μετά ενάμιση (1,5) μήνα, μιας και δεν είχαμε λάβει απάντηση, με επανακατάθεση του αιτήματός μας στις αρχές Απριλίου, επαυξημένο με το αίτημα για αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά στα βοηθήματα προς τα μέλη του Συλλόγου, νυν και πρώην (δείτε εδώ αυτό το αίτημα).  Φυσικά, αιτηθήκαμε έγγραφη απάντηση.

Μέχρι πριν και την παρούσα συνάντηση του ΔΣ την 29η  Απριλίου 2014, σχεδόν δύο (2) μήνες μετά και το 2ο αίτημά μας, δεν είχαμε κάποια ενημέρωση.  Ως αιτιολογία λάβαμε ότι η πληροφόρηση που θέλουμε θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης, μετά τον Φεβρουάριο, συνάντησης του Δ.Σ.

Εντούτοις, η πληροφόρηση που δόθηκε στις 29 Απριλίου ήταν προφορική και, σε μεγάλο βαθμό, γενική, αφού απουσίαζαν τα έγγραφα με τις αναλυτικές κινήσεις.  Εξαίρεση ήταν τα έγγραφα που επιδείχθηκαν σχετικά με την κίνηση των βοηθημάτων του Συλλόγου προς τα μέλη του.  Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ υπενθύμισε επακριβώς τι έχουμε αιτηθεί, κάπου τρεισήμισι (3,5) μήνες πριν, ξαναδίνοντας τυπωμένα τα ερωτήματα.   

Στις αιτιάσεις και αμφιβολίες για το κατά πόσο υπάρχει υποχρέωση για ενημέρωση ενός μέλους σχετικά με τα ταμειακά τεκταινόμενα κάθε φορά που το ζητά (λαμβανομένου υπόψη και του φόρτου εργασίας που υπάρχει λόγω υπηρεσιακών αναγκών), ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ υπενθύμισε μόνο ότι αυτό είναι βασικό δικαίωμα κάθε μέλους.  Ενώ από την Α.Π. παρατηρήθηκε ότι η ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων ευθύνης στο ΔΣ συνεπάγεται και εθελοντική ανάληψη ευθύνης για εργασίες τέτοιου τύπου. 

Τελικά, το πρώτο αυτό μέρος της οικονομικής ενημέρωσης έκλεισε με τη διαβεβαίωση ότι στη επόμενη πια συνάντηση του ΔΣ θα παρουσιαστούν αντίγραφα των εγγράφων με τις πλήρεις κα αναλυτικές κινήσεις ταμείου (έσοδα- έξοδα), μαζί με τα σχετικά παραστατικά.

Αναμένουμε.  Ξανά…



Από τα παραλειπόμενα της συνάντησης:
 Κάπου σε αυτό το σημείο για τα οικονομικά δημιουργήθηκε μονομερής ένταση, όταν γνωστό και παλαιό συνδικαλιστικό στέλεχος επιτέθηκε έντονα φραστικά στον εκπρόσωπο της ΑΣΥ, ισχυριζόμενος ότι ο τρόπος που ζητούνται αυτά τα στοιχεία υπονοεί ότι υποκρύπτεται κάτι μεμπτό, προσβάλλοντας έτσι τη συνάδελφο που έχει επωμιστεί τον ρόλο της ταμία. Ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ σημείωσε σε χαμηλούς τόνους ότι ζητούνται απλά συγκεκριμένες πληροφορίες όπως ακριβώς είναι ρητά διατυπωμένα στο έγγραφο και τίποτα παραπάνω δεν υπονοείται. Διευκρινίζεται ότι η ταμίας δεν συμμερίστηκε αυτά τα επιθετικά σχόλια.

Είναι ενδιαφέρον ότι, στην αρχή περίπου της συγκεκριμένης συνάντησης του Απριλίου, το μέλος της ΑΣΥ έγινε αποδέκτης και άλλης σφοδρής (καθόλου κόσμιας) λεκτικής επίθεσης και από άλλο γνωστό και παλαιό συνδικαλιστικό στέλεχος, χωρίς κάποια λογικοφανή αιτία και με ανύπαρκτη ουσιαστικά αφορμή. Οπότε κρίνεται ως ανάξια περαιτέρω συζήτησης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι λεκτικές επιθέσεις είναι τα επιχειρήματα των ηττημένων...

Alex

Ανώνυμος είπε...

τι λέτε; ωραια πραματα